Play-outs (H): HGC degradeert en SCHC promoveert (2024)

De heren van HGC zijn voor de eerste keer in de historie gedegradeerd uit de Tulp Hoofdklasse. De ploeg verloor zondag in het Amsterdamse Bos het tweede en beslissende duel van de play-outs na het nemen van shoot-outs van promotieklasser Hurley. Ook SCHC keert terug op het hoogste niveau na een 5-4 zege op Laren nadat de eerste wedstrijd in 4-4 was geëindigd.

Na de eerste wedstrijd van de best-of-two had HGC een flinke klus te klaren. De ploeg leek zaterdag bij een 0-4 achterstand tegen Hurley dood en begraven. Aan de hand van Seve van Ass bleef de nederlaag uiteindelijk nog binnen te perken: 3-4.

De conclusie luidde dat HGC nog leefde en de opdracht was duidelijk. De ploeg van het coachduo Floris van der Linden en David van Ass moest minimaal met twee doelpunten verschil winnen om in de Hoofdklasse te blijven. HGC ontbrak net als Amsterdam sinds het ontstaan van de Hoofdklasse, in 1973-1974, nog nooit op het hoogste niveau.

In het Amsterdamse Bos ging HGC dan ook voortvarend van start. Na twee minuten opende Sam Figge de score door van dichtbij binnen te tippen. In die beginfase had Hurley weinig in te brengen. HGC kreeg drie strafcorners op rij, maar wist geen doelpunt te forceren. Dat deed Seve van Ass in de tiende minuut wel. Hij strafte slecht uitverdedigen af: 0-2. Het was de marge die HGC nodig had om het hoofdklassebestaan veilig te stellen. Alexander Schop was in het tweede kwart dichtbij de 0-3. Hurley-keeper Christopher Combe voorkwam erger.

Huisman weer belangrijk voor Hurley

Hurley kreeg na de goede beginfase van HGC ook zijn kansen. Echter de strafcorner liep niet bij de Amstelveense ploeg, die slechts een doelpunt nodig had om shoot-outs af te dwingen. En die goal viel in het vierde kwart. Deegan Huisman, die in de eerste wedstrijd een plaaggeest was voor HGC, tipte met nog zes minuten op de klok de 1-2 binnen.

In de resterende tijd werd er niet meer gescoord, waardoor shoot-outs de beslissing moesten brengen. In de serie misten Jan van ‘t Land en Boris Stomps voor HGC, waarna Floris van Son de vierde poging van Hurley benutte en de ploeg uit het Amsterdamse Bos na twee jaar in de Promotieklasse weer naar het hoogste niveau schoot. HGC teleurgesteld en in tranen achterlatend.

Play-outs (H): HGC degradeert en SCHC promoveert (2)

Teleurstelling bij HGC’ers Boris Stomps en Seve van Ass na de degradatie. Foto: Willem Vernes

SCHC promoveert na kraker

Ook in Bilthoven was het tot de laatste seconde spannend. Na het gelijkspel (4-4) van een dag eerder, was het winner takes all aan Kees Boekelaan.

Het werd net als in de eerste wedstrijd een eneverend duel. Al na zeven minuten pushte Cédric Terwel de eerste de beste strafcorner in het doel van Laren. De 1-0 van SCHC stond niet lang op het bord. Een minuut later ramde Kenny Bain met de backhand de gelijkmaker voor Laren binnen.

Daarna waren er goede kansen voor SCHC om opnieuw op voorsprong te komen. Na een splijtende pass van Sam Mertens schoot Jelmer Uildriks voorlangs. Even later juichte het publiek al voor de 2-1, maar zag het tot hun afgrijzen dat de tip-in van Max Sweering uit een corner maar net naast ging. Die tweede treffer voor SCHC kwam er in het tweede kwart. Casper Hafkamp verzilverde een strafcorner en vlak na rust tilde Conor Empey de tussenstand naar 3-1.

SCHC loopt weg van Laren

Het werd nog mooier voor SCHC toen drie minuten later Terwel met zijn tweede doelpunt van de wedstrijd er 4-1 van maakte. Vlak voor het einde van het derde kwart had Empey zelfs de 5-1 op zijn stick, maar Laren-keeper Joppe Boerstra hield de inzet van de Ier tegen.

Met nog een kwart te gaan leek het hoofdklasseticket SCHC nog nauwelijks te kunnen ontgaan. Zeker toen Lars Heerink van Laren werd bestraft met geel.

Play-outs (H): HGC degradeert en SCHC promoveert (3)

Blijdschap bij SCHC na een doelpunt tegen Laren in de tweede en beslissende wedstrijd van de play-outs. Foto: Bart Scheulderman

In ondertal kwamen er echter krachten los bij Laren. Met nog negen minuten op den klok scoorde Bain uit een cornerrebound. Het momentum van Laren leek te worden onderbroken door opnieuw een gele kaart, dit keer voor Lucas Toscani. Coach Lucas Rey reageerde en haalde keeper Boerstra naar de kant. De keuze pakte goed uit, want Laren kreeg een corner die werd benut door Jordi Schramel: 3-4.

Een minuut na het doelpunt stond SCHC met tien in het veld na geel voor Casper Hafkamp. Het was de strohalm die Laren nodig had. Twee minuten voor tijd schoot Facundo Zarate de 4-4 binnen.

Stevenden de ploegen dan toch af op shoot-outs? Nee, want enkele seconden voor tijd werd Sweering in de cirkel onderuitgehaald. De scheidsrechter wees gedecideerd naar de strafbalstip. Sweering ging zelf achter de bal staan en pushte raak. 5-4 voor SCHC en na twee seizoenen keert ook SCHC terug op het hoogste niveau. Laren neemt na een jaar afscheid van de Tulp Hoofdklasse.

Play-outs (H): HGC degradeert en SCHC promoveert (4)

Laren-doelman Joppe Boerstra treurt na de degradatie. Foto: Bart Scheulderman

Lees hieronder de hoogtepunten van de duels Hurley-HGC en SCHC-Laren, de tweede en beslissende wedstrijden in de play-outs.