Kiwi's, ook gezond voor diabetici | Netherlands (2024)

Kiwi's, ook gezond voor diabetici | Netherlands (1)

Zoete lekkernijen, waaronder vers fruit, zijn altijd een vraagteken voor mensen met diabetes of prediabetes. Kunnen mensen met suikerziekte kiwi's eten? Ja, zeker wel! In deze blogpost leggen we precies uit waarom kiwi's voor diabetici een goede keuze kunnen zijn. En maak je geen zorgen als je je soms overweldigd voelt door alle verschillende bronnen van voedingsadvies die er zijn voor diabetici. Het internet vertelt ons graag wat we wel en niet kunnen eten. Daarom hebben wij de echte feiten op een rijtje gezet.

Waarom kiwi's een goede keuze zouden kunnen zijn voor diabetici?

Heb je last van suikerziekte, dan ben je waarschijnlijk altijd alert op bronnen van verborgen suikers in uw dagelijkse voeding? Zoals alle soorten fruit bevatten kiwi’s natuurlijke suikers, wat wel bijdraagt aan je dagelijkse suikerinname. Kiwi's kunnen echter op twee belangrijke manieren helpen om jouw bloedsuikerspiegel te reguleren1-2. Ten eerste bevatten ze een lage glykemische index (wat dat betekent wordt hieronder uitgelegd). Ten tweede kunnen ze de opnamesnelheid van glucose uit andere voedingsmiddelen verlagen. Alvast twee uitstekende redenen om kiwi's toe te voegen aan je eetpatroon.!

Kiwifruit heeft een lage glykemische index

De glykemische index (GI-waarde) deelt voedingsmiddelen in op basis van het effect dat ze hebben op de bloedsuikerspiegel. Voedingsmiddelen met een hoge GI-waarde (70 of meer) worden snel verteerd en opgenomen, en veroorzaken een scherpe stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit soort voedingsmiddelen, zoals bijvoorbeeld wit brood, donuts en zoete dranken, moeten beperkt worden als je last hebt van suikerziekte. Voedsel met een lage GI-waarde (55 of minder) wordt langzamer verteerd, opgenomen en gemetaboliseerd. Deze voedingsmiddelen veroorzaken dus een beperktere en langzamere stijging van de bloedsuikerspiegel. Dit soort voedsel, waaronder vers fruit, groenten, volle granen en peulvruchten (bonen, erwten en linzen), zijn allemaal goede keuzes voor diabetici.

Tijd voor een quiz!

Wat is de glykemische index van ZespriTM kiwi's?

a) Tussen 85-88.

b) Tussen 70-73.

c) Tussen 57-60.

d) Tussen 48-51.

Als je D hebt geantwoord: gefeliciteerd! De GI-waarde van ZespriTM Green kiwi's is 51, en van ZespriTM SunGoldTM kiwi’s 48. Voedingsmiddelen met een lage GI-waarde hebben een glykemische index van minder dan 55, dat wil zeggen dat beide varianten in deze categorie vallen. Bovendien zijn kiwi's een van de meest voedzame vruchten die er bestaan! Ontdek hier alle gezondheidsvoordelen van groene en gele kiwi's.

Daarnaast kan het de opnamesnelheid van glucose uit andere voedingsmiddelen verlagen

Een recente wetenschappelijke studie2 heeft aangetoond dat het eten van kiwi's als onderdeel van een ontbijt op basis van granen, de opname van suikers in je bloedbaan aanzienlijk kan vertragen. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het hoge vezelgehalte van kiwi’s*. Het goede nieuws is dat heel veel heerlijke ontbijtrecepten kiwi's bevatten. Heb je bijvoorbeeld al eens kiwi's met yoghurt en granola geprobeerd? Het is een geweldige manier om de dag te beginnen. Zorg er wel voor dat je granola met een laag suikergehalte kiest, of beter nog: maak het zelf klaar! Ontdek hier onze eigen versie veen een home-made granola-ontbijt.

*ZespriTM Green kiwi’s bevatten 4,3g vezels per 100kcal.

Kiwi's zijn een caloriearme optie voor diabetici

Kiwi's, ook gezond voor diabetici | Netherlands (2)
Zoals hierboven al werd vermeld, bevatten alle vruchten natuurlijke suikers. Per 100gram is de kiwi echter een veel gezondere keuze met minder calorieën dan andere zoete lekkernijen. Eén Zespri™ SunGold™ kiwi bevat gemiddeld 48,4kcal en één Zespri™ Green kiwi 49kcal*. Kiwi's zijn dus een slimme keuze voor mensen met suikerziekte. Je kan ze bij het ontbijt nemen, als tussendoortje gedurende de dag, of ze tot het hoogtepunt van je hoofdmaaltijd maken. Er zijn tal van diabetesvriendelijke recepten met kiwi's om uit te proberen: laat je verbeelding de vrije loop! Kijk hier voor enkele van onze favoriete recepten voor tussendoortjes en maaltijden.

*Geschatte hoeveelheden calorieën op basis van het gemiddelde gewicht van een kiwi: 89,7g voor Zespri™ SunGold™ en 92,5g voor Zespri™ Green

Een zoetekauw met suikerziekte kan met kiwi's op een gezonde manier aan zijn trekken komen

Kiwi's, ook gezond voor diabetici | Netherlands (3)
Wanneer je probeert je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, kan het lijken alsof de verleiding overal op de loer ligt. Daarom is het een goed idee om gezonde, smakelijke tussendoortjes bij de hand te hebben. Kiwi's smaken niet alleen heerlijk, ze zitten ook boordevol vitamines en mineralen, waaronder voedingsvezels en vitamine C. En heb je zin in iets zoets, vergeet dan de gele variant niet!

Kiwi's met andere gezonde gewoonten combineren

Suikerziekte onder controle houden is niet alleen een kwestie van wat je eet. Het gaat meestal gepaard met een verandering in je volledige levensstijl:

1. Doe elke dag aan rustige lichaamsbeweging. Een rustige wandeling door het park (met één of twee kiwi's op zak!), een yogales of zelfs een uurtje je huis schoonmaken kan allemaal helpen je bloedsuikerspiegel te reguleren.

2. Neem contact op met de diabetes-community. Misschien vind je het nuttig om met andere mensen over suikerziekte te praten over hoe zij met hun dagelijkse eetgewoonten en levensstijl omgaan? Ze zullen niet alleen de uitdagingen begrijpen waar u dagelijks mee te maken heeft, maar misschien hebben ze ook wel uitstekend advies!

3. Stel realistische doelen. Het valt niet mee als je elke dag bijhoudt wat je eet. Maar laat je niet ontmoedigen. Praat met je huisarts of zorgverlener. Zij kunnen je helpen de draad weer op te pakken en met je praten over de beste manieren om met deze aandoening om te gaan. En vergeet niet: morgen is een nieuwe dag en een kans op een nieuwe start!

Bronnen

1. Monro J: Kiwifruit - a double agent for glycaemic control and nutrient enhancement: 1st International Symposium on Kiwifruit and Health. Tauranga, New Zealand 2016

2. Mishra S, Edwards H, Hedderley D, Podd J, Monro J. Kiwifruit Non-Sugar Components Reduce Glycaemic Response to Co-Ingested Cereal in Humans. Nutrients [Internet]. November 2017 [cited 9 July 2018]; 9(11). Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707667/

Kiwi's, ook gezond voor diabetici | Netherlands (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Pres. Lawanda Wiegand

Last Updated:

Views: 6167

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Pres. Lawanda Wiegand

Birthday: 1993-01-10

Address: Suite 391 6963 Ullrich Shore, Bellefort, WI 01350-7893

Phone: +6806610432415

Job: Dynamic Manufacturing Assistant

Hobby: amateur radio, Taekwondo, Wood carving, Parkour, Skateboarding, Running, Rafting

Introduction: My name is Pres. Lawanda Wiegand, I am a inquisitive, helpful, glamorous, cheerful, open, clever, innocent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.