Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwi (2024)

Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwi (1)Jeuk in de mond, rode bultjes, misselijkheid, buikpijn, overgeven, obstipatie, zwelling in de keel: het zijn allemaal aandoeningen waar je last van kunt krijgen wanneer je een allergie voor een bepaald soort fruit hebt. Allergieën voor appel, banaan, meloen en aardbei zijn welbekend, maar welke symptomen wijze op een allergische reactie op welk fruit? En zijn er ook alternatieven wanneer je allergisch blijkt te zijn voor je favoriete fruitsoort?

Allergie voor verschillende fruitsoorten

 • Allergie voor fruit: oraal allergiesyndroom
 • Appel
 • Meloen
 • Banaan
 • Kiwi

Allergie voor fruit: oraal allergiesyndroom

Allergieën voor fruit vallen meestal onder de noemer van het Oral allergy syndrome (OAS), letterlijk het 'Oraal Allergiesyndroom'. De symptomen beperken zich vaak tot jeuk en andere irritatie aan mond en keel. Er treedt dan een overdreven reactie van het immuunsysteem op waarbij IgE-antistoffen worden aangemaakt. Dit wordt getriggerd door contact met de slijmvliezen in de mond of op de lippen. OAS laat vaak een kruis-allergische reactie laat zien met pollen. Heel vaak hebben mensen die hiermee te maken krijgen ook last van hooikoorts. Allergische reacties op fruit komen het meeste voor bij de appel, meloen, banaan en kiwi.

Een allergie voor een bepaald soort fruit kan leiden tot de volgende reacties:

 • jeuk aan het gehemelte
 • jeuk aan de tong
 • blaren in en rond de mond
 • roodheid en jeuk rond de mond
 • koortsuitslag
 • galbulten op het lichaam/rond de mond (contact-urticaria)
 • dikke/opgezette keel
 • pijn op de borst
 • benauwdheid
 • hoofdpijn
 • buikpijn/maagpijn
 • overgeven
 • diarree
 • hoesten en niezen

Appel

Wanneer je allergische bent voor appel, dan komt dit meestal omdat je allergische bent voor berkenpollen of bijvoetpollen. Ligt het aan de berkenpollen, dan heb je mogelijk ook een allergie voor perzik, peer, kersen, wortel, selderij, hazelnoten, walnoten en rauwe aardappel. Mensen die een reactie krijgen door bijvoetpollen en een allergische reactie hebben op appels komen vaak het zelfde probleem tegen bij onder andere fruitsoorten uit de familie van de Rosaceae (zoals peer, kers en abrikoos), avocado, wortel, selderij, pinda's, karwijzaad, peterselie, koriander, dille, mirre, lavas, anijs en venkel.

Mensen die allergisch zijn voor berkenpollen kunnen tijdens en na het eten van een appel hoofdzakelijk last krijgen van jeuk en een branderig gevoel in de mond, soms gepaard gaande met een zwelling van lippen en tong.

Goed nieuws voor wie toch erg van appels houdt: mensen die allergisch reageren op appels kunnen vaak wel Santana-appels eten. Bij zeker 75% blijven hierbij de bekende symptomen uit. Wetenschappers van het Wageningen University en Research Centre en het Universitair Medisch Centrum Groningen hebben bovendien het hypoallergene appelras Elise gekweekt die door een groot deel van de bevolking probleemloos gegeten kan worden.

Meloen

Wanneer je allergische bent voor meloen (cantaloupe, galiameloen, honeydew en watermeloen), dan komt dit meestal omdat je allergische bent voor ambrosia pollen. Dan heb je mogelijk ook een allergie voor bananen en tomaten. Een allergie voor meloen komt ook vaak voor bij mensen die heftig reageren op latex.

Ambrosia pollen zijn berucht onder hooikoorts-patiënten. Mensen die allergisch zijn voor ambrosia pollen kunnen tijdens en na het eten van meloen last krijgen van niesaanvallen, irritatie van de neus, rode en tranende ogen, hoofdpijn en een opgezwollen keel.

Banaan

Wanneer je allergische bent voor banaan, dan komt dit meestal omdat je allergische bent voor ambrosia pollen, die ook de boosdoener zijn bij meloen en tomaten. Mensen die allergisch zijn voor ambrosia pollen kunnen tijdens en na het eten van een banaan last krijgen van niesaanvallen, irritatie van de neus, rode en tranende ogen, hoofdpijn en een opgezwollen keel.

Bananen kunnen ook zorgen voor obstipatie. Rijpe bananen bevatten veel vezels en moeten dus geen problemen veroorzaken mits er voldoende bij gedronken wordt. Onrijpe of bakbananen bevatten echter veel niet-verteerbaar zetmeel, waardoor klachten van de darmen kunnen optreden. Dit is echter niet te categoriseren onder de allergieën.

Kiwi

Wanneer je allergische bent voor kiwi, dan komt dit meestal omdat je allergische bent voor bijvoetpollen, net zoals bij de appel. Mensen die een reactie krijgen door deze bijvoetpollen en een allergische reactie hebben op kiwi's komen vaak het zelfde probleem tegen bij appel, avocado, wortel, selderij, pinda's, karwijzaad, peterselie, koriander, dille, mirre, lavas, anijs en venkel.

Het belangrijkste allergeen in kiwi is de stof actinidine. Mensen die hierop een reactie krijgen hebben vaak last van irritatie in en om de mond, galbulten, astmatische klachten, misselijkheid, buikpijn, overgeven, licht worden in het hoofd en in zeer ernstige gevallen een anafylactische reactie.

Lees verder

 • Voedselallergie baby voorkomen: voeding en andere tips

© 2013 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwi (2)Zomerse kiwi-smoothiesDe zomer is de tijd van de smoothies. En wat is er nu lekkerder dan een heerlijke kiwi smaak? Het is ook nog gezond ook!

Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwi (3)Pijn of jeuk na het eten van fruitEen allergie voor fruit komt steeds meer voor. Bepaalde symptomen na het eten van fruit kunnen wijzen op een allergie vo…

Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwi (4)Bewust consumeren: In welk seizoen eet je welk fruit?Je denkt misschien dat wanneer je biologische producten eet, of enkel gezonde producten koopt, je bewust aan het consume…

Nikkelallergie: Weetjes en tipsHeel wat mensen hebben, misschien wel buiten hun weten om, een nikkelallergie. Dit is op zich niets ernstigs, maar men m…

Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwi (5)Bloeddruk, wat is dat eigenlijk?Wil het bloed alle organen en ook de kleinste haarvaten kunnen bereiken, dan moet het bloed met een bepaalde druk vanuit…

Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwi (6)Schone lucht voorkomt ongezonde schimmels en huisstofmijtAls het in het najaar kouder wordt doen we de verwarming aan, en vaak tegelijk de ramen weer dicht. Huisstofmijten (zie…

Bronnen en referenties
 • www.wikipedia.com
 • www.nederlandslaboratorium.nl
 • www.allergieplatform.nl
Allergie voor fruit: appel, meloen, banaan en kiwi (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Otha Schamberger

Last Updated:

Views: 6175

Rating: 4.4 / 5 (55 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Otha Schamberger

Birthday: 1999-08-15

Address: Suite 490 606 Hammes Ferry, Carterhaven, IL 62290

Phone: +8557035444877

Job: Forward IT Agent

Hobby: Fishing, Flying, Jewelry making, Digital arts, Sand art, Parkour, tabletop games

Introduction: My name is Otha Schamberger, I am a vast, good, healthy, cheerful, energetic, gorgeous, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.